Project Blarenberg

Koelen en verwarmen met tweepijpssysteem

Pal aan de E19 in Mechelen-Noord bevinden zich de gloednieuwe kantoren van het project Blarenberg. Met een E-peil van E50 voldoet het gebouw ruimschoots aan de energienormen van vandaag. En dat is deels te danken aan het City Multi R2-systeem: een gepatenteerde warmtepomp die gelijktijdig koelt én verwarmt.

Maximale efficiëntie

Rudy Gielen, salesverantwoordelijke bij Mitsubishi Electric, licht toe waar de efficiëntie van het City Multi R2-systeem vandaan komt: “Met deze warmtepomp heb je aan één installatie voldoende voor de koeling, verwarming en ventilatie van een gebouw. Zo kan de energie die in te koelen ruimtes onttrokken wordt, benut worden voor de verwarming van andere lokalen.

 

De warmte wordt dus niet afgevoerd, maar zinvol verplaatst binnen in het gebouw. Dankzij die warmterecuperatie kunnen gebruikers tot 50% besparen op energiekosten.”

Gepatenteerd tweepijpssysteem

Het R2-systeem is een unicum op de markt. Wereldwijd is het het enige VRF-systeem dat gelijktijdig koelt én verwarmt met slechts twee leidingen. Gielen: “Onze concurrenten maken voor die simultane verwarming en koeling gebruik van drie leidingen. Dankzij de BC-controllers heeft ons systeem er maar twee nodig.”

“Die BC-controller dient als centraal verdeelstation dat meerdere binnenunits op een buitenunit aansluit. Daarbij verdeelt de controller het koelmiddel in gasvormige of vloeibare toestand, naargelang de functie van de binnenunit – koelen of verwarmen,” gaat Gielen verder.

Eenvoudige installatie

Ook de installatie en montage van het R2-systeem verloopt een stuk efficiënter. Nico Van den Heuvel, verantwoordelijke van de HVAC-afdeling bij installatiebedrijf ETI-Partner, legt uit: “Omdat er maar twee leidingen nodig zijn, is de installatie van het R2-systeem erg eenvoudig. Daarnaast leveren we bij ETI een totaalpakket van technieken aan: we plaatsten niet alleen het VRF-systeem en het ventilatiesysteem met warmteterugwinning, maar ook de zonnepanelen, het sanitair en de elektriciteit. Daardoor konden we efficiënt te werk gaan. Bovendien kon de installatie in fases verlopen, in functie van de afwerking van het gebouw.”

 

Afzonderlijke klimaatregeling

Het R2-systeem is met name interessant voor gebouwen met meerdere huurders. Van den Heuvel: “Elke ruimte is anders georiënteerd en wordt ook anders benut. Met dit systeem kan het klimaat van ieder kantoor afzonderlijk geregeld worden.”

Bovendien is het energieverbruik erg nauwkeurig op te volgen: “We verdelen de binnenunits in verschillende blokken, zodat de energie-afrekening van iedere huurder correct bepaald kan worden. Wanneer er nieuwe huurders bijkomen, kunnen we die blokken makkelijk herverdelen. Het systeem is dan ook erg flexibel naar de toekomst toe,” aldus Van den Heuvel.

Zelfonderhoudend

Het City Multi R2-systeem is al geruime tijd op de markt, maar evolueert voortdurend naargelang de behoeften van de gebruikers: “De toestellen sturen nu ook automatisch e-mails uit wanneer er mogelijk iets fout zit. Dit controleren we dan meteen om problemen te voorkomen. We zouden het bijna ‘zelfonderhoudend’ kunnen noemen,” besluit Gielen.

 

Klik hier voor meer info.